Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ο Σκρούτζ και το Πνεύμα των Χριστουγέννων


Γράφει η Αργυρώ Χ.

Το A Christmas Carol (Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα) είναι ένα κλασσικό διήγημα του Άγγλου συγγραφέα, Τσάρλς Ντίκενς (1812-1870).

Πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Σκρούτζ, ένας άνθρωπος μίζερος και τσιγκούνης, που δεν θέλει να γιορτάζει τα Χριστούγεννα.


Όμως, την Παραμονή των Χριστουγέννων του παρουσιάζονται  το φάντασμα του πρώην συνεταίρου του, Μάρλεϋ, ο οποίος εξ αιτίας του Σκρούτζ είχε βρεθεί στη φυλακή. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρελθόντος, που του θυμίζει τις χαρές και τα λάθη που έπραξε. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Παρόντος, που του δείχνει τη μίζερη κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Και τέλος την εμφάνισή του κάνει το Πνεύμα των Χριστουγέννων του Μέλλοντος, που του αποκαλύπτει τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπίσουν οι άνθρωποι στο μέλλον το θάνατό του.

Οι αποκαλύψεις αυτές κλονίζουν τον κατατρομαγμένο Σκρόυτζ, και τον κάνουν να αποφασίσει να αλλάξει τρόπο και στάση ζωής.

Στη συνέχεια  θα δούμε την μεταφορά της ιστορίας τόσο  στον κινηματογράφο, όσο και σε κινούμενα σχέδια. Α.Χ.







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικα Μοτίβα(σταυροβελονιά)

Χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε σταυροβελονιά για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του χώρου μας. Το κέντημα, λοιπόν, πάει και με το πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού βοηθάει στη δημιουργία της χριστουγεννιάτικης  γωνιάς των ονείρων μας

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τι κρύο που έκανε! Έπεφτε χιόνι και κόντευε να νυχτώσει. ‘Ήταν η τελευταία βραδιά του χρόνου, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέσα σ’ εκείνο το κρύο και σ’ εκείνο το σκοτάδι, ένα φτωχό κοριτσάκι περπατούσε στο δρόμο, χωρίς να φοράει τίποτα στο κεφάλι του, ούτε στα πόδια του.

Καρυοθραύστης, το Βαλς των Λουλουδιών

Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις,του Τσαϊκόφσκι, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Μαγεία και το Όνειρο των Χριστουγέννων. Από τη μαγική αυτή χριστουγεννιάτικη ιστορία  θα δούμε το Βαλς των Λουλουδιών τόσο από τα μπαλέτα του Θεάτρου Μπολσόι, όσο και από τα μπαλέτα της Μόσχας στον πάγο. Α.Χ.