Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το τάισμα της βρύσης

Τα μεσάνυχτα της παραμονής των Χριστουγέννων γίνεται το λεγόμενο «τάισμα της βρύσης», σε χωριά της Κεντρικής Ελλάδας.

Οι κοπέλες τα χαράματα πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση για να κλέψουν το «άκραντο νερό», δηλαδή αμίλητο γιατί δεν βγάζουν λέξη σε όλη τη διαδρομή.
Όταν πάρουν το νερό, αλείφουν τη βρύση με βούτυρο και μέλι με την ευχή, όπως τρέχει το νερό να τρέχει και η προκοπή στο σπίτι, και όπως γλυκό είναι το μέλι, έτσι γλυκιά να είναι και η ζωή τους.
Για να έχουν καλή σοδειά, όταν φθάνουν εκεί, την ταΐζουν με διάφορα προϊόντα όπως βούτυρο, ψωμί, τυρί, όσπρια ή κλαδί ελιάς. Έλεγαν μάλιστα ότι όποια κοπέλα πήγαινε πρώτη στη βρύση θα ήταν η πιο τυχερή όλο το χρόνο. Έπειτα έριχναν στη στάμνα που θα έφερναν το νερό, ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, κλέβουν το νερό από τη βρύση και γυρίζουν στο σπίτι τους πάλι αμίλητες μέχρι να πιούνε όλοι από το «άκραντο νερό». Με το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού και σκορπίζουν και τα τρία χαλίκια στο σπίτι. Στη λαϊκή μας παράδοση ο βάτος φέρνει αισιοδοξία και καλά μαντάτα και διώχνει τα ξόρκια.
Πηγή: newsbomb.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικα Μοτίβα(σταυροβελονιά)

Χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε σταυροβελονιά για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του χώρου μας. Το κέντημα, λοιπόν, πάει και με το πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού βοηθάει στη δημιουργία της χριστουγεννιάτικης  γωνιάς των ονείρων μας

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τι κρύο που έκανε! Έπεφτε χιόνι και κόντευε να νυχτώσει. ‘Ήταν η τελευταία βραδιά του χρόνου, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέσα σ’ εκείνο το κρύο και σ’ εκείνο το σκοτάδι, ένα φτωχό κοριτσάκι περπατούσε στο δρόμο, χωρίς να φοράει τίποτα στο κεφάλι του, ούτε στα πόδια του.

Καρυοθραύστης, το Βαλς των Λουλουδιών

Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις,του Τσαϊκόφσκι, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Μαγεία και το Όνειρο των Χριστουγέννων. Από τη μαγική αυτή χριστουγεννιάτικη ιστορία  θα δούμε το Βαλς των Λουλουδιών τόσο από τα μπαλέτα του Θεάτρου Μπολσόι, όσο και από τα μπαλέτα της Μόσχας στον πάγο. Α.Χ.