Κουραμπιέδες, μελομακάρονα, δίπλες αλλά και αλμυρές
λιχουδιές όπως γαλοπούλα γεμιστή, χοιρινό με κυδώνια ή λαχταριστές πίτες είναι
τα εδέσματα που συνοδεύουν το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Βέβαια το πνεύμα των
Χριστουγέννων δεν τρώει μόνο, αλλά και πίνει τα δικά του ποτά.
Λικέρ από ρόδι είναι το τέλειο γιορτινό απεριτίφ, αφού το
ρόδι θεωρείται το κατεξοχήν πρωτοχρονιάτικο φρούτο μιας και συμβολίζει την
καλοτυχία που θα πρέπει να μας συνοδεύει κάθε νέα χρονιά.
Το ζεστό κρασί με μπαχαρικά αποτελεί αγαπημένη συνήθεια
σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Το ζεστό του χρώμα καθώς κι η υπέροχη μυρωδιά, που
αναδύεται από το πάντρεμα του βρασμένοη κρασιού με τη ζάχαρη, την κανέλα, το
γαρύφαλλο και το πορτοκάλι, ταιριάζουν απίστευτα με το αίσθημα ζεστασιάς και
θαλπωρής που χαρακτηρίζει την εορταστική ατμόσφαιρα.
Εggnog είναι το κοκταίηλ που έχει άρρηκτα συνδέσει τη
γεύση με τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Ιδιαίτερα δημοφιλές στις Ηνωμένες
Πολιτείες και τον Καναδά, το eggnog, που τα κύρια συστατικά του είναι το αυγό,
το γάλα και κρασί, έχει αγγλική προέλευση με ρίζες στον 17ο αιώνα και
λέγεται πώς ήταν το αγαπημένο ποτό του Τζορτζ Ουάσινγκτον ο οποίος είχε
δημιουργήσει τη δική του συνταγή!
Το δικό του αγαπημένο ποτό για αυτές τις μέρες φτιάχνει
όμως κι ο Άγιος Βασίλης! Ανακατεύει ξηρό λευκό κρασί, σόδα και cointreau και το
γεύεται προσθέτοντας μια φλούδα πορτοκαλιού.
Βέβαια αν επιμένετε παραδοσιακά, υποδεχτείτε τον
καινούργιο χρόνο αλά γαλλικά, δηλαδή με ένα ποτήρι σαμπάνια.
Μαρία Αϊβαλιώτη
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου