Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το Πνεύμα των Χριστουγέννων


“Οποιος δεν νιώθει τo πνεύμα των Χριστουγέννων στην καρδιά του, δεν θα το αισθανθεί ποτέ κάτω από ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο”
Roy Lemon Smith, 1887-1963



TA ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ θεωρούνται ως η σημαντικότερη θρησκευτική και οικογενειακή γιορτή του χρόνου. Είναι η ωραιότερη μέρα για τα παιδιά και μια από τις ιερότερες για τους απλούς ανθρώπους. Ίσως επειδή εμπεριέχουν την πιο ονειρική νύχτα που, όσο κι αν επαναλαμβάνεται, με όσες οικονομικοκοινωνικές συνθήκες κι αν περιβάλλεται, δεν χάνει ποτέ τη μαγεία της.

Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ της Γέννησης του Χριστού ταυτίζεται, ή θέλουμε να ταυτίζεται, με την αναγέννησή μας. Ευχόμαστε, με το “εν ανθρώποις ευδοκία” μια, έστω ολιγοήμερη, ανακωχή με τον εαυτό μας και τους άλλους. Προσδοκούμε καλύτερες μέρες, ειδικά για τη χώρα μας που, εδώ και πέντε χρόνια, βλέπουμε να καταρρέει συμπαρασύροντάς μας. Όσο για την αναμονή του καλύτερου, η αναζήτησή του είναι στη φύση των ανθρώπων. Μια ζωή χωρίς την ελπίδα για μια “άλλη προοπτική” θα ήταν τελείως ανυπόφορη και βασανιστικά πληκτική.
ΕΤΣΙ, διατηρώντας διακαή την επιθυμία για ουσιαστική “αλλαγή” (έστω κι αν διαψεύδεται με το ξημέρωμα της άλλης μέρας), σε πείσμα των εμποδίων που συναντάμε από “φίλους” και γεγονότα, επιμένουμε στην αισιοδοξία μας. Κάθε μέλλον έχει τα απρόοπτά του, ευχάριστα ή δυσάρεστα. Έτσι όμως δεν πορεύεται η ζωή;
ΓΙΑ πολλούς συνανθρώπους τα Χριστούγεννα είναι καταθλιπτικά, “εναγώνια”, μοναχικά, γεμάτα πικρές ή οδυνηρές αναμνήσεις – από την παιδική ηλικία τους ή από οδυνηρές σημαδιακές χρονιές. Η μελαγχολία των Χριστουγέννων συνυπάρχει με τη χαρά γύρω τους. Η θλίψη επιτείνεται όταν υπάρχει κυρίως η απώλεια αγαπημένων προσώπων: αυτές τις μέρες τα ξαναφέρνουν εντονότερα στη μνήμη τους… Δεν λείπουν, βέβαια, κι εκείνοι για τους οποίους τα Χριστούγεννα “δεν λένε τίποτε”! Δεν τα γιορτάζουν, επειδή απλά δεν τα πιστεύουν.


Read more: http://www.haniotika-nea.gr/pnevma-ton-christougennon/#ixzz3pzUN9jR3 
Under Creative Commons License: Attribution Non-Commercial 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Χριστουγεννιάτικα Μοτίβα(σταυροβελονιά)

Χριστουγεννιάτικα μοτίβα σε σταυροβελονιά για τη χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του χώρου μας. Το κέντημα, λοιπόν, πάει και με το πνεύμα των Χριστουγέννων, αφού βοηθάει στη δημιουργία της χριστουγεννιάτικης  γωνιάς των ονείρων μας

Το Κοριτσάκι με τα Σπίρτα, Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τι κρύο που έκανε! Έπεφτε χιόνι και κόντευε να νυχτώσει. ‘Ήταν η τελευταία βραδιά του χρόνου, η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μέσα σ’ εκείνο το κρύο και σ’ εκείνο το σκοτάδι, ένα φτωχό κοριτσάκι περπατούσε στο δρόμο, χωρίς να φοράει τίποτα στο κεφάλι του, ούτε στα πόδια του.

Καρυοθραύστης, το Βαλς των Λουλουδιών

Ο Καρυοθραύστης είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις,του Τσαϊκόφσκι, το οποίο είναι συνδεδεμένο με τη Μαγεία και το Όνειρο των Χριστουγέννων. Από τη μαγική αυτή χριστουγεννιάτικη ιστορία  θα δούμε το Βαλς των Λουλουδιών τόσο από τα μπαλέτα του Θεάτρου Μπολσόι, όσο και από τα μπαλέτα της Μόσχας στον πάγο. Α.Χ.